Dobrodošli na reStructuredHgWiki

(Napomena: Ovo je stabilna verzija nastavnih materijala. Za razvojnu verziju pogledajte odjeljak Nastava na stranicama Laboratorija za računalne mreže, paralelizaciju i simulaciju (CNPSLab).)

HgWiki, pokretan MoinMoinom, vjerno nas je služio od 2011. do 2014. godine i uvelike nam olakšao pripremu materijala za vježbe, a studentima omogućio pristup nastavnim materijalima putem interneta. Međutim, kako web evolvira izrazito brzo, tako i očekivanja od načina prezentacije nastavnih materijala rastu. Specifično, od samog početka HgWikija postojao je značajan interes od strane studenata za poboljšanjem podrške za mobilne uređaje; svjesni smo da je popularnost mobilnih uređaja u današnje vrijeme velika i da oni nude brojne prednosti pred klasičnim računalima. Kako bi studentima omogućili da uče kad žele i gdje žele, jedan od temeljnih zahtjeva prema nasljedniku HgWikija je od samog početka da bude potpuno responzivan, odnosno da ga bude moguće koristiti i na web preglednicima na mobilnim uređajima različitih veličina ekrana. Naravno, to nije jedini zahtjev prema nasljedniku HgWikija; htjeli smo i skup materijala učiniti jednostavnijim za navigaciju i pretraživanje, staviti fokus isključivo na sadržaj vježbi i prateće zadatke te smanjiti količinu distrakcije na stranicama, naročito na mobilnim uređajima gdje je prostor na ekranu vrlo ograničen.

U procesu ostvarenja svih tih ciljeva sadržaj HgWikija pretvoren je u reStructuredText, pa je rezultat imenovan reStructuredHgWiki (količina kreativnosti koju smo primijenili u imenovanju ponekad iznenadi i nas same). Specifično, responzivnost su nam omogućili sveprisutni Bootstrap i vizualno dojmljivi Bootswatch (tema Cerulean) putem teme Bootstrap za Sphinx; alat Sphinx koristimo za prevođenje sadržaja u HTML, (LaTeX-proizvedeni) PDF i ostale formate. Sadržaj se kontinuirano nadopunjava i osvježava, a datum zadnje promjene uvijek je naveden u naslovnoj traci. Sugestije za poboljšanje sadržaja su dobrodošle, međutim, još su više dobrodošli doprinosi u vidu zakrpi za izvorni kod materijala. Izvorni kod, upute za prevođenje i opis procesa slanja doprinosa dostupni su putem službenog repozitorija na Bitbucketu. Pogreške u sadržaju su moguće, naročito stilske pogreške i tipfeleri; molimo da uočene pogreške prijavite putem Bitbucketa.

Nastavni materijali

Indeksi i tablice